RSS

Naiv.Super

I ca. 10 år har jeg vært avhengig av å skrive lister, og jeg må legge skylden på Erlend Loes roman Naiv.Super. Boka handler om en 25 år gammel mann som er relativt frustrert over livet. Han bedriver tiden med å lese, filosofere over livet, prøve å finne barnet i seg selv, få seg en kjæreste og midt oppi alt; prøve å forstå verden! Det er ikke lett, men ved å skrive lister blir ting enklere - virker det i alle fall som! Og jeg forstår han - føler i alle fall at jeg forstår han.

Nå er jeg så heldig at jeg har en veldig god gutt, og jeg trenger ikke å finne barnet i meg, burde vel heller skjule det til tider (ikke at det kommer til å skje...), men frustrert over livet er jeg til tider allikevel, samt jeg liker å filosofere over livet og prøve å forstå verden (noe som jeg ikke gjør). Og ikke minst, jeg tror det at å skrive lister gjør ting enklere og mer oversiktig. Jeg tror også at i vår stressende hverdag, der vi inntar inntrykk fra forskjellige mennesker, jobb, skole, politikk, tv, internett, media, musikk, moter etc. får vi mange tanker å holde styr på, da er det befriende å få noe av dette ned på papiret slik at en kan holde styr på alt. Men det er no bare meg, så ut av ren nysgjerrighet undersøkte jeg litt dette om listeskriving, 'Hvorfor skriver vi lister og hva er det godt for?' Her var det mange forskjellige syn på saken, og her kommer min liste over 10 av de ulike grunnene:

  1. Om en har en liste over ting en skal gjøre i hodet, bytter en om på rekkefølgen hele tiden. Først når en skriver ideene / tankene / gjøremålene ned klarer en å forholde seg til prioriteringene og en får planlagt og strukturert ting bedre.
  2. En liste kan være målsettinger / ønsker / håp vi lager oss, og når de skrevet ned, mulig fortalt til andre blir det løfter vi ønsker å oppnå for oss selv. Bare tenk på nyttårsforsettene de fleste av oss setter oss hvert eneste år... Eller alle reisene vi ønsker å dra på
  3. Vi ønsker å bevise for oss selv, og mulig andre, at vi har kontroll. Gjerne grunnet i at vi har personlighetstrekk som fører til at vi blir ekstremt opptatt av å ikke miste kontroll og glemme ting. Lister blir et verktøy for å ta kontroll, og takle stresset
  4. Det kan være en begynnelse på å ufarliggjøre skriving; skriveterapi
  5. Lister kan være verdifulle informasjonskilde om forskjellige emner og i forskjellige situasjoner
  6. Det er så mange tanker i hodet på en gang, noe som lett skaper kaos og fører til at vi glemmer ting, dermed skriver vi lister om våre tanker
  7. Arbeidslister kan være morsomme når en krysser av ting etter ting en har fått unna
  8. Lister kan hjelpe til med å lage hverdagslige ting, som det å handle, unnagjort på en mer fornuftig og tidssparsomlig måte i det lange løp.
  9. Lister trengs for å organisere mange av de hverdagslige tingene i livet, enkelt og greit!
  10. I følge boka 'Sjelens Ni Ansikter' er et ni ulike personlighetstyper, og eneren har behov får å skrive lister

Det var min første liste her inne på blogger, har du noen kommentarer på det du har lest – la meg høre dem! Da gjenstår det bare å takke Erlend Loe for min listemani, og ønske alle en riktig så god helg!

2 kommentarer:

ellemelle sa...

Stilig og ikke minst ganske så interessant liste!! :) Gleder meg til å se fortsettelsen!
Jeg er forøvrig stor tilhenger av to-do-lister! Herlig å kunne stryke over oppgavene etterhvert som de er utført!! Særlig mye brukt i forhold til grusomt kjedelige ting som husarbeid, og i studietida, eksamenslesing!!

Har forresten en liten utfordring til deg i bloggen min. Tør du ta den?!?!? ;)

Klem

Miss. Sigrun sa...

Hehe - det der var nesten litt skummelt, men ble et morsomt bilde da synes jeg!
Ragnhild er forresten kjempe herlig på bilde ditt!

Legg inn en kommentar